Archief programmatie

2022-2023:

Zondag 21 augustus 2022, 15 uur:  

Musica Gloria met Pieter De Praetere (contratenor)
Musick for a While

In het kader van de Klassieke Week 2022 voegen we een extra concert toe aan onze programmatie. Op zondag 21 augustus ontvangen we Musica Gloria, een jong, bruisend barokensemble dat opgericht werd door maestro al cembalo, traversospeler en klavecinist Beniamino Paganini. Intussen leidt hij het ensemble samen met hoboïste Nele Vertommen. Zij nodigen voor dit programma contratenor Pieter De Praetere uit, om samen te meanderen door de mooiste muziek van Purcell, Händel en Telemann. 

 

Zondag 20 november 2022, 15 uur:

Zeitspiel (Nicolas Callot, piano & Bart Rodyns, harmonium)
Bach Sessions

Een duo met harmonium en piano is vandaag eerder uniek. Toch was het in de 19de eeuw één van de meest populaire combinaties waarbij het briljante hamerklavier gecombineerd werd met het melancholische expressieve orgel. Nicolas Callot en Bart Rodyns beheersen deze historische instrumenten als geen ander. Bovendien zijn ze al meer dan 20 jaar bevriend en dat hoor je. Bach Sessions is hun nieuwste zoektocht naar schoonheid. Ze spelen een programma vol aria’s en koralen van J.S. Bach in unieke arrangementen.

 

Zondag 29 januari 2023, 15 uur:

ALLRED (duo viola da gamba) & Emmanuel Van Kerckhoven (orgel)
Musical humours

Allred is een nieuw gambaduo, opgericht in 2021. Lies Wyers en Pieter Vandeveire stellen met Allred het repertoire voor twee viola da gamba’s uit de 17de en 18de eeuw centraal.

Uit die tijd dateert ook Thomas Mace's ‘MUSICK’S MONUMENT’ (1676). Dit boek geeft ons in een breedsprakige stijl een unieke inkijk in de Engelse muziekpraktijk uit de 17e eeuw. Kerkelijke en wereldlijke muziek, praktische tips voor het bespelen van luit en viola da gamba, de populaire componisten; alles komt aan bod. Zo staat te lezen dat de combinatie van viola da gamba en orgel zeer gebruikelijk was voor consortmuziek. In verband met de instrumentkeuze schrijft hij het volgende: ‘of such (violes), there are no better in the world than those of Allred, Jaye, Bolles and Rose’.

ALLRED stelde samen met organist Emmanuel Van Kerckhoven een programma samen rond de vier ‘musical humours’ die door Mace genoemd worden als belangrijkste temperamenten in de muziek: sanguine (hoop), choleric (woede), melancholy (verdriet) en phlegmatic (kalmte). Nu eens worden deze ‘humours’ contrasterend ingezet, dan weer zijn ze door elkaar gemengd.

 

Zondag 12 maart 2023, 15 uur:

Traffik Klassik
Mozart en zijn vrienden

 

Onbekend is onbemind? Niet zo bij Ensemble Traffik Klassik! Naast Mozart brengen ze minder gekende kamermuziek van tijdgenoten als Carl Stamitz en Michaël Haydn tot leven. Op historische instrumenten, met aanstekelijk spelplezier in een originele bezetting van hobo, fagot en strijkers. 

SEIZOEN 7:

Zondag 17 november 2019, 15 u:
Vlad Weverbergh & Terra Nova Collective - Clarinetto d’amore

Tijdens dit concert heb je de unieke kans om de ‘clarinetto d’amore’ te horen. Vlad Weverbergh brengt dit historische instrument terug naar het concertpodium. Omringd door een strijkkwartet brengt hij muziek die speciaal voor dit instrument werd geschreven in de 18de en 19de eeuw, maar die zelfs nooit op cd werd uitgegeven. Een uitzonderlijke kennismaking met een bijzonder instrument.

Zondag 26 januari 2020, 15 u: Lux Beata - The Musical Orchard

Dit concert staat bol van de ontdekkingen. Enerzijds de instrumenten: Lux Beata is een gambaconsort, een ensemble met verschillende viole da gamba. De viola da gamba is een familie strijkinstrumenten, die uit de gitaar is ontstaan. Anderzijds is er de muziek die op het programma staat: in The Musical Orchard brengt Lux Beata 17de-eeuwse Italiaanse componisten in contact met traditionele Armeense muziek. Vorig jaar nog op het podium bij het Concertgebouw Brugge, nu kan je deze bijzondere combinatie van Oost en West doorheen de eeuwen ook horen in Schoten.  

Zondag 15 maart 2020, 15 u: Kristaps Bergs & Baiba Osina

Omwille van het coronavirus moesten we dit concert annuleren. Neem contact met ons op indien u een ticket had voor dit concert of een seizoensabonnement.

Kristaps Bergs is een jonge cellist uit Riga, sinds enige jaren cello-aanvoerder bij Brussels Philharmonic. Zijn talent bracht hem al op tal van prestigieuze plekken, zoals Carnegie Hall, Royal Albert Hall en Vienna Musikverein, en leverde hem ook al heel wat prijzen op in allerlei internationale wedstrijden. Hij werd ook verschillende keren bekroond door het Letse ministerie van cultuur voor bijzonder succes en promotie van de Letse cultuur. Ook bij ons zal hij de Letse cultuur uitdragen, door onder meer werk te spelen van enkele Letse componisten. Een muzikale ontdekkingsreis!

 

SEIZOEN 6:

Zondag 18 november 2018, 15 uur
Pianoduo Blondeel-Callot: Mozart

Nicolas Callot en Lucas Blondeel vormen een duo sinds 1993, toen ze nog jonge tieners waren, en zijn dan ook perfect op elkaar ingespeeld. Ze concerteerden al in Bozar, het Concertgebouw, Amuz ... In 2014 en 2016 brachten ze een cd uit met muziek van Schubert en Schumann.
Bij ons stellen ze een andere componist centraal: Mozart. Zijn muziek brengen ze op pianoforte, de voorloper van de piano waarvoor Mozart zijn muziek eigenlijk componeerde. We horen vierhandig werk, solowerk én ook een sonate voor twee klavieren. Inderdaad, ze plaatsen niet één, maar twee pianofortes op ons podium. Kom genieten van dit bijzondere concert. 

www.callot-blondeel.be

Zondag 27 januari 2019, 15 uur
Taurus Quartet: Schubert & Beethoven

Het Taurus Quartet, dat zijn Wietse Beels (viool), Liesbeth Baelus (viool), Vincent Hepp (altviool) en Martijn Vink (cello). Sinds deze muzikanten elkaar vonden in 2012 maakten ze al snel furore met het Taurus Quartet. Ze traden al op in onder meer Festival Musiq3, Festival van Vlaanderen, de Handelsbeurs, de Singel, Concertgebouw Brugge, Amsterdam, het festival van Saintes (Fr)  ... 

Dit kwartet legt zich toe op het grote klassieke en romantische repertoire, maar er staan ook een aantal minder bekende werken op hun repertoire. Zo brengen ze bij ons "Der Tod und das Mädchen" van Schubert en een strijkkwartet van Giullaume Lekeu, een Belgisch componist van eind 19de eeuw. 

taurus-quartet.be

Zondag 24 maart 2019, 15 uur

Utopia: Brueghel

Pieter Brueghel is ongetwijfeld een van de meest boeiende schilders uit de 16de eeuwse Nederlanden. Niemand anders schilderde zó precies en krachtig de natuur, de loop van de seizoenen, de mens in zijn volkse habitat. Maar hij was ook een meester in het penselen van surrealistische personages of situaties à la Jeroen Bosch, al dan niet met religieuze ondertoon. Zijn oog voor detail en nauwkeurigheid verbaast nog steeds menig museumbezoeker.

Utopia brengt met “Brueghel” een gevarieerde bloemlezing muziek uit Brueghels tijd. Bij het samenstellen van dit programma liet Utopia zich inspireren door schilderijen als De triomf van de dood, Dulle Griet (het schilderij dat vanaf begin 2019, na een zorgvuldige restauratie, terug te zien is in het Museum Mayer van den Bergh), de Toren van Babel, De boerenbruiloft en Het gevecht tussen vasten en vastenavond…

Aan de hand van composities van tijd- en streekgenoten worden de schilderijen van Brueghel verklankt. Met muziek van o.m. Clemens non Papa, Lassus, Crequillon, Gombert wil Utopia een sfeervol portret creëren en de verschillende “lagen” van Breughels karakter weer tot leven brengen. Zo werd onlangs ontdekt via infrarood-fotografie dat Dulle Griet oorspronkelijk haar tong uitstak. Brueghel heeft nadien beslist om enkel strenge lipcontouren te schilderen. Maar Utopia brengt met “Brueghel” een boeiend concert zonder zelf-censuur: volkse gezangen, in contrast met religieuze werken en devote of wat schunnige liefdesliederen geven de facetten van onze grootmeester van het doek opnieuw kleur.

utopia-ensemble.be

 

SEIZOEN 5:

Zondag 26 november 2017, 15 uur
Ratas del viejo mundo: Ossesso

Ratas del viejo mundo is een gloednieuw internationaal collectief, bijeengebracht door luitist Floris De Rycker. De muzikanten zijn allen gefascineerd door de wereldse muziek uit de renaissance. In 'Ossesso' brengen ze prebarokke madrigalen uit het 16de-eeuwse Italië. Op het programma staat muziek van o.a. Adriaan Willaert en Orlandus Lassus, maar ook instrumentele adaptaties van minder bekende maestro's. Bij deze topmuzikanten bent u in goede handen voor een muzikale ontdekkingsreis.
Ze zijn later dit seizoen nog te gast in de Miry Concertzaal, AMUZ en het Concertgebouw, maar u hoort hen in première bij Koningshofconcerten!

 www.rvdm.org

Zondag 28 januari 2018, 15 uur
BachPlus: De Italiaanse Bach

Bach toverde een kleine 300-tal cantates uit zijn pen. Eén daarvan, BWV 1083, doet wel érg veel aan het Stabat Mater van Pergolesi denken. Bach had die muziek beluisterd en bestudeerd, en vormde die met enkele aanpassingen en een Duitse tekst om naar een nieuwe cantate. BachPlus combineert deze prachtige muziek met cantate BWV 51, waarin Bach demonstreerde dat hij - zonder een voet buiten Duitsland te zetten - ook de Italiaanse stijl volledig beheerste. 

BachPlus is een project onder leiding van Bart Naessens. Maandelijks brengt hij musici samen die allen gebeten zijn door de Bachmicrobe, om samen Bachs oeuvre verder te ontdekken. Ze voeren de cantates uit in Aalst en Aardenburg. Voor dit bijzondere programma moet u zo ver niet reizen, u kan er van komen genieten in Schoten. 

www.bachplus.be

Zondag 11 maart 2018, 15 uur
Eburon Quintet: Franse Romantiek

We sluiten het vijfde seizoen af met een knaller van formaat. Vijf jonge, enthousiaste koperblazers vormen samen het Eburon Quintet. Ze brengen een programma vol Franse Romantiek. Ze herwerkten muziek van Delibes, Saint-Saens en Bizet om in hun specifieke blazersbezetting te kunnen uitvoeren. Ooit het Pie Jesu van Fauré horen weerklinken op trompet? Kippenvel gegarandeerd!
Beluister hier een voorsmaakje; voor het echte werk moet u op 11 maart in Schoten zijn. 

www.eburonquintet.be

 

SEIZOEN 4:

Zondag 27 november 2016
Kugoni Trio: De vier seizoenen, van Piazzolla tot nu

Dit jonge trio heeft een heel bijzondere samenstelling: piano, viool en saxofoon. Voor Timelapse, het programma van hun eerste cd, hebben ze vier Belgische componisten uitgenodigd om een werk te creëren dat tegenover De Vier Seizoenen van Astor Piazzolla staat. Een van de componisten is Jan-Hendrik Van Damme, die jarenlang docent was aan de muziekschool van Schoten. Dit concert is een Timelapse van Piazzolla tot nu, en een Timelapse doorheen de seizoenen.

Ontdek meer over het ensemble op www.kugonitrio.be 

Zondag 22 januari 2017
Psallentes en Zefiro Torna : Middeleeuwse pelgrimsliederen

In het Llibre Vermell de Montserrat tekenden de monniken van de abdij van Montserrat een aantal pelgrimsliederen op. Ensembles Zefiro Torna en Psallentes slaan de handen in elkaar voor een prachtige uitvoering van deze parel uit de middeleeuwse muziek.

www.psallentes.be   en www.zefirotorna.be

Zondag 19 maart 2017
Les Abbagliati :Feestelijke barokmuziek uit Venetië

De muzikanten van Les Abbagliati nemen je mee naar Venetië. Je ontmoet er Antonio Vivaldi en Giovanni Platti. Van de grootmeester en zijn leerling hoor je zowel instrumentale als vocale muziek, waarbij de zangeres begeleid wordt door traverso, klavecimbel en cello.

Op de website van Les Abbagliati vindt u ook enkele mediafragmenten. 

 

SEIZOEN 3:

Mosa Trio - zondag 22 november 2015
Pianotrio’s van Schubert, Schumann en Beethoven
Mosa Trio zijn drie jonge musici die nu al veel van zich laten horen in binnen- én buitenland. Alexandra Van Beveren (viool), Paul Stavridis (cello) en Bram de Vree (piano) leerden elkaar kennen aan het Conservatorium Maastricht. Het trio dankt z'n naam aan de Latijnse naam voor de stad Maastricht, Mosa Trajectum. In Maastricht werden ze gecoacht door Tonie Ehlen en Henk Guittart. Momenteel studeren ze als trio bij het Wanderer Trio aan het Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris in de Cycle Concertiste. 

Zondag 22 november vergastten ze ons op enkele klassieke en romantische pianotrio’s van de drie grote componisten Schumann, Schubert en Beethoven. 

InAlto - zondag 24 januari 2016
Italiaanse barok en Syrische muziek in dialoog over het Hooglied

Het barokensemble InAlto bracht op zo. 24 januari een heel bijzonder programma. Samen met een Syrische muzikant combineerden ze muziek van oude barokmeesters met zijn nieuwe Syrische muziek met islamitische poëzie. Zo brachten ze samen een programma over de bovennatuurlijke kracht van de liefde, ongeacht cultuur, religie of afkomst. 

Utopia - zondag 6 maart 2016
Renaissancemuziek door vocaal kwintet

Ensemble Utopia sloot de derde reeks af op zondag 6 maart. Een veelbelovend ensemble, met vijf zangers die hun sporen al verdienden bij topensembles als Collegium Vocale en Huelgas Ensemble. Hun prachtige stemmen namen ons mee terug naar de renaissance en de tijd van Thomas More, aan wie ze hun ensemblenaam ontleenden. Op het programma stonden onder meer lamentaties van de Spaanse renaissancecomponist Cristobal de Morales, in combinatie met madrigalen van Monteverdi. 

Neem zeker een kijkje op de website van Utopia. Daar kan je kennis maken met het ensemble en hun eerste opnames beluisteren. 


SEIZOEN 2:

Encantar  - zondag 23 november 2014

Een gewaagde combinatie van eigentijdse muziek en renaissancepolyfonie... Bernardo Pisano, traditionele melodieën en jazzstandards in een persoonlijke bewerking voor en door Encantar.

Het ensemble Encantar werd eind 2006 opgericht door vier jonge zangeressen. Zij stelden zich tot doel het rijke polyfone repertoire uit de 14e, 15e en 16e eeuw te bestuderen en op een geheel eigentijdse manier aan het publiek te presenteren.
Sarah Abrams, Michaela Riener, Kerlijne Van Nevel en Soetkin Baptist onderzoeken de mogelijkheid om met 4 vrouwenstemmen (één sopraan, twee mezzo’s en één alt) de voornamelijk voor mannenstemmen geschreven polyfonie aan een hoger register aan te passen en aldus een eigen kleur te geven. 

'Encantar' betekent 'bekoren, betoveren'. En dat doen ze!

Geniet via deze link nog even na van het concert van 23 november.

Het Antwerps Barokorkest  - zondag 24 januari 2015

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren; dat is het doel van Het Antwerps Barokorkest. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach, voordat hij met het orkest begon in 2011. Inmiddels maakte het orkest naam met de Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen.
Voor dit concert brengt het Antwerps Barokorkest een gevarieerd programma, met een cantate van Franz Tunder, een concerto van Telemann met solisten Ingrid De Witte en Els Spanhove, en de lieflijke ciaccone van Cazzati.

Donnacorda - zondag 8 maart 2015

De vier vrouwen van Donnacorda Strijkkwartet nemen u in een programma vol passie mee op een reis door Noord-Amerika . Wat veranderde er wel niet in Amerika op een tijdspanne van amper 100 jaar? We beginnen in de 20e eeuw met Philip Glass en reizen daarna wel 50 jaar terug in de tijd naar het droevigste en mooiste werk van Samuel Barber nl. zijn Adagio bekend uit de film Platoon. Uiteindelijk belanden we in de 19e eeuw met Antonin Dvorak en één van zijn bekendste strijkkwartetten gecomponeerd op Amerikaanse bodem. 


SEIZOEN 1:

Sarada - zondag 17 november 2013
Alexander Agricola en de grillen van de gotiek

De Gentse componist Alexander Agricola drukte zijn heel eigen stempel op de vijftiende-eeuwse muziek. Net als andere Vlaamse polyfonisten was ook hij erg gegeerd bij hertogen en vorsten in Italië, Frankrijk en de Lage Landen. 
Het ensemble Sarada geeft in dit concert een gevarieerd beeld van het uitgebreide wereldlijke repertoire van Agricola. U hoort zowel instrumentale muziek als Vlaamse, Italiaanse en Franse liederen. Een boeiende kennismaking met een virtuoze componist! 

Meer info over het ensemble op www.ensemblesarada.be

La Chapelle Sauvage - zondag 26 januari 2014
Les Indes Galantes

Jean-Philippe Rameau, een van de belangrijkste barokcomponisten, componeerde in 1735 Les Indes Galantes. In deze balletopera gaat Cupido in Indië - symbool voor het exotische - op zoek naar de echte liefde, want de Europese mannen blijken liever te vechten dan lief te hebben.

De première was niet echt een doorslaand succes en Rameau trok meteen zijn conclusies. Hij bracht de meest succesvolle fragmenten en instrumentale bewerkingen van de mooiste aria's samen in orkestsuites. Met succes, want daarin kon Rameau zijn talenten nog beter tentoonspreiden.
La Chapelle Sauvage neemt u via deze orkestsuites mee op een muzikale reis rond de wereld.

Meer info over het ensemble op www.lachapellesauvage.be.

Dit concert is mogelijk gemaakt door de steun van de Vlaamse Overheid.    

Simoens Trio - zondag 9 maart 2014
Pianotrio's van Mozart en Chausson

De zussen An, Katrijn en Veerle Simoens vormen al enkele jaren een van de toonaangevende kamermuziekensembles in België en zijn ook graag geziene gasten op internationale festivals. Met hun harmonieuze samenspel van viool, cello en piano laten ze ons kennis maken met zelden uitgevoerde werken en tijdloze parels van Mozart, Gorecki en de op en top romantische Chausson.

Meer info over het ensemble op www.simoenstrio.be.