Programma 2022-2023

 

Zondag 12 maart 2023, 15 uur:

Traffik Klassik
Mozart en zijn vrienden

 

Onbekend is onbemind? Niet zo bij Ensemble Traffik Klassik! Naast Mozart brengen ze minder gekende kamermuziek van tijdgenoten als Carl Stamitz en Michaël Haydn tot leven. Op historische instrumenten, met aanstekelijk spelplezier in een originele bezetting van hobo, fagot en strijkers. 

 

 

Zondag 21 augustus 2022, 15 uur:  

Musica Gloria met Pieter De Praetere (contratenor)
Musick for a While

In het kader van de Klassieke Week 2022 voegen we een extra concert toe aan onze programmatie. Op zondag 21 augustus ontvangen we Musica Gloria, een jong, bruisend barokensemble dat opgericht werd door maestro al cembalo, traversospeler en klavecinist Beniamino Paganini. Intussen leidt hij het ensemble samen met hoboïste Nele Vertommen. Zij nodigen voor dit programma contratenor Pieter De Praetere uit, om samen te meanderen door de mooiste muziek van Purcell, Händel en Telemann. 

Zondag 20 november 2022, 15 uur:

Zeitspiel (Nicolas Callot, piano & Bart Rodyns, harmonium)
Bach Sessions

Een duo met harmonium en piano is vandaag eerder uniek. Toch was het in de 19de eeuw één van de meest populaire combinaties waarbij het briljante hamerklavier gecombineerd werd met het melancholische expressieve orgel. Nicolas Callot en Bart Rodyns beheersen deze historische instrumenten als geen ander. Bovendien zijn ze al meer dan 20 jaar bevriend en dat hoor je. Bach Sessions is hun nieuwste zoektocht naar schoonheid. Ze spelen een programma vol aria’s en koralen van J.S. Bach in unieke arrangementen.

 

Zondag 29 januari 2023, 15 uur:

ALLRED (duo viola da gamba) & Emmanuel Van Kerckhoven (orgel)
Musical humours


Allred is een nieuw gambaduo, opgericht in 2021. Lies Wyers en Pieter Vandeveire stellen met Allred het repertoire voor twee viola da gamba’s uit de 17de en 18de eeuw centraal.

Uit die tijd dateert ook Thomas Mace's ‘MUSICK’S MONUMENT’ (1676). Dit boek geeft ons in een breedsprakige stijl een unieke inkijk in de Engelse muziekpraktijk uit de 17e eeuw. Kerkelijke en wereldlijke muziek, praktische tips voor het bespelen van luit en viola da gamba, de populaire componisten; alles komt aan bod. Zo staat te lezen dat de combinatie van viola da gamba en orgel zeer gebruikelijk was voor consortmuziek. In verband met de instrumentkeuze schrijft hij het volgende: ‘of such (violes), there are no better in the world than those of Allred, Jaye, Bolles and Rose’.

ALLRED stelde samen met organist Emmanuel Van Kerckhoven een programma samen rond de vier ‘musical humours’ die door Mace genoemd worden als belangrijkste temperamenten in de muziek: sanguine (hoop), choleric (woede), melancholy (verdriet) en phlegmatic (kalmte). Nu eens worden deze ‘humours’ contrasterend ingezet, dan weer zijn ze door elkaar gemengd.