Programma 2023-2024

Zondag 12 november 2023, 15 uur:

Resonances


Contrabassist Martin Rosso vormt samen met harpiste Annelies Boodts en pianist Dagmar Feyen een uniek trio. Samen laten ze de contrabas uit de schaduw treden en tonen ze z´n bijzondere capaciteiten als solo-instrument én in dit bijzondere trio.

 

Zondag 28 januari 2024, 15 uur:  

Belgisch erfgoed voor vier cello's

Op zondag 28 januari kan je bij Koningshofconcerten weer terecht voor heerlijke muziek van eigen bodem. En dat mag je deze keer héél letterlijk nemen. Een van de bezielers van het OLIV Cello Quartet is namelijk Schotens cellotalent Emiel Vertongen.

Emiel startte zijn cellocarrière aan onze eigenste Schotense Academie onder de hoede van Marijke Dingemans en sloeg nadien z’n vleugels uit naar het Leuvense Lemmensinstituut. Daar ontmoette hij drie gelijkgezinden die samen het minder gekende repertoire voor cellokwartet wilden verkennen en verder uitdragen naar een breed publiek.
En of het de ontdekking waard is … Enerzijds heb je bij de uniforme samenstelling van dit kwartet die bijzonder homogene klank van vier cello’s. Anderzijds zorgen het grote bereik en de verschillende timbremogelijkheden van het instrument ervoor dat er net heel veel klankkleuren mogelijk zijn.
Heel wat componisten lieten zich hierdoor inspireren - of ze nu zelf cellist waren of niet - en schreven unieke muziek voor cellokwartet. Eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw namen enkele Belgische componisten namen hierin het voortouw. Zij spelen dan ook de hoofdrol in dit Koningshofconcert. Daarnaast hoor je uit diezelfde periode ook enkele bewerkingen van pareltjes uit het pianorepertoire van o.a. Grieg en Chopin.

 

Zondag 17 maart 2024, 15 uur:

Brassery Blends

 

Koperkwintet Brassery brengt met 'Brassery Blends' een programma met verrassende combinaties van uiteenlopende muziekstijlen en instrumenten. Het kwintet bestaat uit Marc Goris, oprichter, trompettist en componist en arrangeur, Tommy Verschoore, trombonist, Bert Mees, trompettist, Hans Verhulst, hoornist en Tobe Wouters, tubatist. Deze vijf muzikanten willen met Brassery de veelzijdigheid van hun instrumenten in de spotlights zetten. Zelf zijn het doorwinterde muzikanten die vertrouwd zijn met verschillende muziekstijlen: ze hebben zowel ervaring in barok, bigband, kleinkunst en popmuziek en nog zoveel meer.
Met dit concertprogramma willen ze eens te meer aantonen dat je met koperblazers een enorm rijk klankenpalet kan brengen. Daartoe zetten ze werk van bekende componisten in eigen arrangementen op het programma, waarbij steeds wordt op zoek gegaan naar nieuwe 'blends’. In dit concert hoor je dus Bach en Vivaldi, maar ook Bernstein en Chaplin naast traditionals.